tisdag 18 december 2012

Många guldkorn i förslag till idéprogram

Idag presenterade - den av Centerpartiets partistyrelses utsedda - idéprogramsgruppen förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet. Du kan läsa förslaget här. För två år sedan på Centerpartiets jubileumshelg i Skövde uttryckte Maud Olofsson att det var dags att starta en process som skulle leda till ett nytt partiprogram. Något som medlemmar och aktiva hade känt ett sug efter länge, då det senaste programmet antogs 2001 och redan kändes gammalt. Partistämman 2011 fattade ett beslut om att anta ett nytt idéprogram. Under året har det hållits öppna processer runtom i Sverige, där vi i Stockholmscentern har samlat medlemmar och intresserade vid fyra tillfällen. Det har också varit möjligt att lämna förslag i ett wiki-dokument, öppet för vem som helst att följa. Det slutgiltiga idéprogrammet kommer att antas av en framtidsstämma i Upplands Väsby i slutet av mars.

Jag har läst förslaget och tycker om många av skrivningarna. Hela programmet genomsyras av ett varmt och viktigt värnande av vår miljö, men också om varandra. Man inleder med att Centerpartiet är en frihetsrörelse. Man tar avstamp i historien och blickar framåt mot ett Sverige som har en mindre stat med ett större civilt samhälle och en mångfald av lokala lösningar. Det är sunda skrivningar om ekonomi och tillväxt där man vill ha plattare skatt så att det lönar sig att utbilda sig och jobba. Detta blir nog en av de stora debatterna. Ett riktigt vasst stycke formulerar Centerpartiets syn på jämställdhet, men möjligen kan det bli en debatt om huruvida partiet ska vara just feministiskt eller inte. Tankarna om federalism, regionalisering och större lokalt självstyre är sanna centertankar och kommer inte bli några heta potatisar på stämman, tror jag. Det är bara sådant man har att brottas med när man sitter och förhandlar om budget och annat, när man vill ha medel till fler projekt eller aktiviteter som gör en kommun eller stat större gentemot medborgarna.

Det finns någon otydlig skrivning på s 5 om att vi ska "fördela tillgångar rättvist" vilket kan tydas som att någon form av fördelningspolitik ska ske, men i övrigt är programmet väldigt välformulerat. Jag saknar också något om att människor ska veta hur de enkelt kan informera sig för att göra miljövänliga val i vardagen. Dessutom önskar jag ett resonemang eller en problematisering av begreppet grundtrygghet där jag anser att man borde föra fram poängen om självförsörjning tydligare och att den som är beroende av samhället inte är helt fri.

När det kommer till entreprenörskap uppfattar jag att man ser det som ett perspektiv inom de flesta områden. Det kan vara klokt, eftersom företagande inte är något särintresse, utan ett sätt att försörja sig, förverkliga en idé, innovera, skapa större frihet för sig själv och driva en utveckling. Men jag måste läsa programmet flera gånger för att ha en tydlig uppfattning. Företagandet är ju den yttersta formen av människors initiativ, där man ställer sig under lagar och regler för att på egen hand försörja sig.

Den stora nyheten igår var att man föreslår fri migration. Det var en ivrig konversation i sociala medier. Johan Hedin skriver i Aftonbladet om fri invandring. I ärlighetens namn blir det en konsekvens av det man skriver om fri rörlighet och globalisering, men också att människor är resurser och tillgångar.

Förslaget om att EU ska bli ett tvåkammarparlament med en ordförande vald av, såvitt jag förstår, eruropéerna, har jag tidigare hört av Martin Ådahl. I övrigt vet jag inte om någon annan driver en sådan tanke och det låter spännande, även om det säkert finns mycket att fundera över vad gäller konsekvenser. Det är i alla fall ett tydligt internationellt perspektiv i programmet, som är viktigt.

De enda reservationerna i gruppen rör märkligt nog skolan, där två personer vill inte ha med skrivningen om att Centerpartiet ska verka för en läroplikt istället för en skolplikt, samt att två andra motsäger sig betyg i alla årskurser. Man menar att elevernas kunskaper ska följas upp enbart av individuella utvecklingsplaner. Jag antar att dessa ska skrivas utifrån tex de målstyrda kursplaner, där grader av kvaliteter anges, som finns idag.

För övrigt måste detta vara den sista artikeln där någon centerpartist säger att vi ska bli tydligare. Nu har vi konstaterat det. Nu handlar det om att driva tydlig politik baserat på värderingar. För varje gång vi säger att vi ska vara tydligare bekräftar vi ytterligare att vi är otydliga, istället för att ge luft för våra politiska lösningar i media. (Ja, jag vet att det är ett sätt att bädda för idéprogrammet, men jag börjar bli trött på att vi säger att vi ska vara tydligare istället för att vara tydliga.)

Mikael Andersson och Raymond Svensson bloggar också.
SvD skriver

Etiketter: , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter